Strona domowa Aktualno艣ci Jak przechowywa膰 domowe przetwory?

Jak przechowywa膰 domowe przetwory?

1
0
Jak przechowywa膰 domowe przetwory?

Marynowanie, pasteryzacja, suszenie i zamra偶anie nale偶膮 do g艂贸wnych, domowych metod konserwacji 偶ywno艣ci. Dzi臋ki nim, zim膮 mo偶na si臋 cieszy膰 smakiem sezonowych owoc贸w i warzyw, kt贸re w formie rozmaitych d偶em贸w, sur贸wek i sok贸w urozmaicaj膮 codzienne potrawy. Poni偶ej przedstawiamy najlepsze sposoby na przechowywanie domowych przetwor贸w.

Przetworzone owoce i warzywa

Wiele p贸艂ek w domowych spi偶arniach zapewne ugina si臋 pod ci臋偶arem powide艂, d偶em贸w, sok贸w i przecier贸w. Zmiksowane warzywa, wzbogacone odpowiednimi przyprawami oraz zakonserwowane za pomoc膮 cukru owoce, powinny by膰 zawekowane. Proces ten wyd艂u偶a okres przydatno艣ci produkt贸w do spo偶ycia. Aby go rozpocz膮膰, nale偶y przela膰 poddane uprzedniej obr贸bce owoce i warzywa do s艂oik贸w, bez kt贸rych przygotowanie domowych przetwor贸w jest wr臋cz niemo偶liwe. Dzi臋ki tym uniwersalnym szklanym naczyniom, produkty p艂ynne, p贸艂p艂ynne oraz o konsystencji nieco g臋stszej, s膮 zabezpieczone przed wylaniem, a dzi臋ki wekowaniu, przed zepsuciem. Dodatkowo, szk艂o jest uznawane za jedno z najbezpieczniejszych tworzyw przeznaczonych do przechowywania 偶ywno艣ci. Nie zmienia smaku produkt贸w 偶ywno艣ciowych oraz nie wchodzi z nimi w interakcj臋. Ponadto, jest bardzo wytrzyma艂e na wysok膮 temperatur臋, przez co szklane s艂oiki s膮 niezb臋dnym elementem wekowania. S艂oiki na przetwory s膮 tak偶e dobrym rozwi膮zaniem podczas przygotowywania kiszonych og贸rk贸w oraz potraw marynowanych.

Jak d艂ugo je przechowywa膰?

Ka偶dy s艂oik domowych przetwor贸w powinien by膰 zaopatrzony w naklej臋 z dat膮, kiedy dany d偶em lub sok zosta艂 zawekowany. Dzi臋ki temu wiemy, kt贸re produkty nale偶y spo偶y膰 jak najszybciej. Warto je zje艣膰 najp贸藕niej do momentu nast臋pnych zbior贸w, a wi臋c nie powinny by膰 przechowywane d艂u偶ej ni偶 rok. Wraz z up艂ywem czasu, przetworzone owoce i warzywa trac膮 sw贸j pocz膮tkowy smak oraz kolor, a nawet mog膮 si臋 zepsu膰, na skutek dzia艂ania bakterii beztlenowych. Im szybciej si臋 je spo偶yje, tym lepiej.

Gdzie przechowywa膰 domowe przetwory na zim臋?

Zapewne pierwszym miejscem, jakie mo偶e nasuwa膰 si臋 na my艣l jest piwnica. Najlepiej, aby by艂a ona ch艂odna, sucha i zaciemniona, gdy偶 艣wiat艂o s艂oneczne negatywnie wp艂ywa na 偶ywno艣膰 w s艂oikach, kt贸ra traci w ten spos贸b warto艣ci od偶ywcze oraz barw臋. Temperatura tak偶e odgrywa wa偶n膮 rol臋. Nie powinna by膰 ani za niska, ani zbyt wysoka, dlatego najlepsza jest ta, oscyluj膮ca w granicach oko艂o 10-15潞C. Niestety nie ka偶dy posiada w domu to przydatne pomieszczenie, dlatego warto pomy艣le膰 o miejscu w kuchennej przestrzeni, gdzie mo偶na postawi膰 s艂oiki z przetworami. Przede wszystkim, powinno by膰 ono usytuowane jak najdalej od miejsc nas艂onecznionych oraz kaloryfer贸w.

Je偶eli zamierzasz przygotowywa膰 domowe przetwory na zim臋 i potrzebujesz kilku niezb臋dnych do tego przedmiot贸w, zajrzyj na: 聽https://www.sklepogrodniczy.pl/przetworstwo/przetwory


artyku艂 sponsorowany

Poka偶 wi臋cej artyku艂贸w
Poka偶 wi臋cej artyku艂贸w z  Aktualno艣ci

Jeden komentarz

  1. korek

    10 pa藕dziernika 2017 w 13:57

    najlepiej je przechowywa膰 w piwnicy 馃榾

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Nasz zwi膮zek si臋 rozpada

Rozpad zwi膮zku, rozw贸d – nie jest niczym przyjemnym. Czasami jednak tak si…