Strona domowa Zdrowie i Uroda Kiedy mówimy o otyłości?

Kiedy mówimy o otyłości?

Możliwość komentowania Kiedy mówimy o otyłości? została wyłączona
0
Otyłość – od jakiego BMI?

Już posiadanie nadwagi (BMI powyżej 25) powinno zwrócić Twoją uwagę na styl życia, jaki prowadzisz. Niezdrowe odżywianie, mało ruchu i siedzący tryb życia, doprowadziły Cię do takiego stanu. Już teraz możesz odczuwać nieprzyjemne skutki nadwagi i mierzyć się z początkami chorób. A nawet jeśli nie, to ciężko powiedzieć o Tobie, że jesteś w dobrej formie. Szybko się męczysz i nawet najmniejszy wysiłek kończy się zadyszką oraz obfitym spoceniem. Uważaj, bo jeśli nie zareagujesz teraz, dojdziesz do otyłości, a ona ma już poważne konsekwencje.

Otyłość – od jakiego BMI?

W klasyfikacji wskaźnika masy ciała, którym jest BMI, otyłość pierwszego stopnia zaczyna się od wyniku równego 30. Co mówi nam ten wynik? Oznacza on zwiększone prawdopodobieństwo nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, udaru mózgu, a nawet nowotworów. Nie ma choroby, przy której taka masa ciała byłaby korzystna. Organizm otyłego człowieka jest zbyt zajęty „gaszeniem pożarów”, takich jak wahający się cukier czy skaczące ciśnienie, aby móc skutecznie walczyć z innymi wrogami. Przy BMI powyżej 35 mówimy o otyłości drugiego stopnia, a powyżej 40 – o otyłości skrajnej.

Jak schudnąć przy wysokim BMI?

Przede wszystkim – stopniowo. Nie daj się omamić dietom-cud, które obiecują 10 kg czy 20 kg mniej w miesiąc. Może i to jest możliwe, ale stracisz głównie wodę i mocno się osłabisz. Potrzebujesz nie tylko zrzucić wagę, ale również się wzmocnić. Paradoksalnie, możesz być niedożywiona, mając nadwagę czy będąc otyła. Dlaczego? Dodatkowe kilogramy zwykle biorą się z nieodpowiedniego trybu życia i złej diety. Przetworzone jedzenie niskiej jakości, spożywane w pośpiechu, podjadanie albo jedzenie za rzadko, powoduje chaos w Twoim organizmie. A on potrzebuje regularnych dostaw niezbędnych składników odżywczych – minerałów i witamin. Magazynowana tkanka tłuszczowa to wyłącznie wyraz obawy Twojego ciała, że znów zapomnisz o śniadaniu. A energii potrzebujesz już od rana.

Dieta na chudnięcie

Niezdrowe jedzenie pełne jest tłuszczów i cukrów, ale mało w nim mikroskładników, takich jak magnez czy witamina A. Zażywanie suplementów też nie do końca rozwiązuje problem, bo zwykle brane są bez większej refleksji. Nie ma badań, które pozwoliłyby ustalić, czego dokładnie potrzebujesz i w jakich ilościach. Twój organizm wie to najlepiej. Jeśli zaczniesz mu dostarczać pożywienia, takiego jak owoce i warzywa, orzechy, pełnoziarniste węglowodany, ryby, mięso, nabiał, jaja, to Twoje ciało weźmie sobie tyle, ile potrzebuje. W szczególności postaw na warzywa. Zwykle jemy je za mało, bo trzeba je przygotować – obrać, pokroić czy ugotować. O wiele łatwiej jest sięgnąć po niezdrową przekąskę czy zrobić sobie kanapkę.

Sztuczka dla odchudzających się

Chcesz zdrowiej się odżywiać i schudnąć? Zacznij każdy posiłek od porcji warzyw. Jedna porcja to 80-100 gramów. Dopiero po zjedzeniu porcji przejdź do reszty posiłku, na przykład owsianki czy serka wiejskiego. W ten sposób nie dość, że zjesz mniej, to jeszcze dostarczysz sobie zastrzyku witamin na dzień dobry.

Pokaż więcej artykułów
Pokaż więcej artykułów z  Zdrowie i Uroda
Komentowanie zamkniete

Zobacz także

Co jeść by schudnąć, a czego unikać? Poradnik o zdrowiu i żywieniu

Smukła i zgrabna sylwetka jest marzeniem wielu osób, jedna osiągnięcie odpowiedniej wagi w…