Strona domowa Aktualno艣ci Szlachetna perliczka – zdrowa i smaczna

Szlachetna perliczka – zdrowa i smaczna

0
0

Mi臋so perliczki od dawna cenione jest za wyj膮tkowy smak i niezwyk艂e walory od偶ywcze. To najzdrowszy i najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Warto bli偶ej si臋 przyjrze膰 temu drobiowemu rarytasowi.

Drobiowy rarytas

Perlica to stosunkowo du偶y ptak zaliczany do rz臋du kurak贸w, rodziny ba偶antowatych i podrodziny perliczek. Nazwa wzi臋艂a si臋 od plam na pi贸rkach, kt贸re do z艂udzenia wygl膮dem przypominaj膮 per艂y. Tak jak w latach 70. I 80. XX wieku, tak te偶 dzisiaj perliczka jest drobiowym rarytasem. W Polsce perliczka chowana jest g艂贸wnie w dolinie Baryczy. Jest ptakiem wolnorosn膮cym, karmionym wysokiej jako艣ci paszami z dodatkiem zbo偶a. Swoje szlachectwo zawdzi臋cza wyj膮tkowym walorom, nie tylko smakowym. Mi臋so perliczki jest wyj膮tkowo soczyste i delikatne, ma lekki posmak dziczyzny, kt贸ry nie powinien odstraszy膰 mi艂o艣nik贸w lekkich, a zarazem wyrazistych potraw.

Warto艣ci od偶ywcze

Perliczka nie tylko dobrze prezentuje si臋 na stole, ale tak偶e posiada cenne dla organizmu cz艂owieka warto艣ci od偶ywcze. Mi臋so perliczki jest dwukrotnie chudsze ni偶 mi臋so kurczaka. 100 g mi臋sa zawiera tylko 160 kcal. W mi臋艣niach perliczki zawarto艣膰 t艂uszczu oscyluje w granicach 0,8-1,1%, a w mi臋艣niach podudzi od 2 do6%. Bogate jest w bia艂ko (艣rednio 25%), magnez, potas, 偶elazo, witaminy B1, B2, E, nienasycone kwasy t艂uszczowe. Perliczki wa偶膮 od 1.3 do 2.0 kilogram贸w. Perliczka to doskona艂a propozycja dla os贸b ceni膮cych sobie zdrowy tryb 偶ycia i dbaj膮cych o lini臋. Szczeg贸lnie polecana osobom walcz膮cym ju偶 z oty艂o艣ci膮 i cukrzyc膮 oraz stosuj膮cym diet臋 wysokobia艂kow膮 lub niskot艂uszczow膮.

Perliczka na tysi膮c sposob贸w

Obecnie mi臋so perliczki mo偶na dosta膰 praktycznie w ka偶dym dobrym sklepie. Najcz臋艣ciej perliczka jest dost臋pna w ca艂o艣ci, ale coraz cz臋艣ciej mo偶na tak偶e kupi膰 poszczeg贸lne elementy pakowane oddzielnie (filet, noga, zestaw roso艂owy). Mi臋so perliczki to wdzi臋czny produkt dla kucharza z powodu du偶ej 艂atwo艣ci w obr贸bce termicznej. Idealnie nadaje si臋 zar贸wno do pieczenia, jak i duszenia, sma偶enia czy gotowania. W polskiej kuchni podawanie perliczki ma d艂ug膮 tradycj臋. Wiele jest tak偶e sprawdzonych przepis贸w na przyrz膮dzenie mi臋sa z perliczki. Jednak ka偶dy szef kuchni ma w艂asny spos贸b na jej przyrz膮dzenie, tak, aby zachowa膰 soczysto艣膰 mi臋sa i wydoby膰 jego wyj膮tkowy smak i aromat. Najlepiej przyrz膮dzi膰 perliczk臋 w urz膮dzeniu do wolnego gotowania, gdzie w specjalnym worku pr贸偶niowym 艂atwo osi膮gnie temperatur臋 pozwalaj膮c膮 na 艣ci臋cie bia艂ka bez utraty sok贸w i cennych sk艂adnik贸w. Zwolennikom t艂ustszych i bardziej soczystych potraw mo偶na poleci膰 upieczenie perliczki z boczkiem lub odrobina s艂oniny. Tak jak w przypadku innych rodzaj贸w drobiu, smak perliczki mo偶na wydoby膰 przy pomocy owoc贸w, zw艂aszcza duszonych jab艂ek. Wielu wsp贸艂czesnych mistrz贸w kulinarnych wskazuje, 偶e cho膰 mi臋so perliczki to znany od dawien dawna produkt, to wykorzystuj膮c nowe sk艂adniki, mo偶na z perliczki przyrz膮dzi膰 wykwintne, nowoczesne i nieszablonowe danie.

Poka偶 wi臋cej artyku艂贸w
Poka偶 wi臋cej artyku艂贸w z  Aktualno艣ci

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Zobacz tak偶e

Nasz zwi膮zek si臋 rozpada

Rozpad zwi膮zku, rozw贸d – nie jest niczym przyjemnym. Czasami jednak tak si…