Wyposażenie piekarni to jedna z ważniejszych kwestii, nad którą zawsze musi się zastanowić inwestor posiadający takie punkty usługowe. Piekarnia musi być profesjonalnie przygotowana do dużych i częstych wypieków. Dlatego powszechnie wykorzystuje się piec piekarniczy obrotowy, który zapewnia bardzo wysoki stopień wydajności i jest łatwy w obsłudze.
Piece piekarnicze powszechnie wykorzystywane w piekarniach
Piekarze mają to do siebie, że będą bardzo szczegółowo analizować różne urządzenia stosowane w piekarniach i wykorzystywać bardzo różne technologie, sprawdzając ich funkcjonalność i praktyczność. Nie inaczej będzie z piecami. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się piec obrotowy, który jest urządzeniem zaawansowanym i dobrze będzie się sprawdzać w wypieku chleba, ciast lub innych wyrobów piekarniczych. Najważniejszą zasadą działania jest tu równomierna dystrybucja ciepła i obrót wewnątrz komory piekarniczej.
Ta ostatnia jest kluczowa w tym urządzeniu. W niej umieszczane są produkty do wypieku. Poza tym komora najczęściej jest wyłożona materiałem o wysokiej przewodności cieplnej. To będzie zwykle stal nierdzewna, która gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła. Ważny jest również palnik. Może być gazowy albo elektryczny. Najważniejsze, że dostarcza optymalny poziom ciepła do komory piekarniczej. Poza tym palnik jest w odpowiedni sposób skonfigurowany.
Rewolucyjny system obrotowy
Kluczową funkcją jest tutaj, jak sama nazwa wskazuje, system obrotowy. To kluczowy element pieca piekarniczego obrotowego. Dzięki temu gwarantowane jest równomierne pieczenie produktów. Wykorzystuje się tu obracające się tace albo ruszty, na których umieszczane są produkty piekarnicze. Obrót gwarantuje, że realizowana jest równomierna dystrybucja ciepła, a więc wypiek jest jednolity.
Przede wszystkim jednak, zanim wybierzemy piece konwekcyjne albo inne produkty, powinniśmy bardzo dokładnie sprawdzić producentów i na przykład możliwości w zakresie sterowania. Akurat piec obrotowy ma wygodny panel sterowania, gwarantujący łatwe ustawienie temperatury i czasu pieczenia.
Leave a Reply