Istnieje bardzo dużo odmian owoców, które w gastronomii są używane. Różnice polegają najczęściej w smaku, ale też w wyglądzie i zastosowaniu. Szukając zatem dobrych owoców, warto mieć to na uwadze. Borówki amerykańskie są bardzo często używane w gastronomii, dlatego właśnie warto dowiedzieć się co nieco na temat odmiany, jaką jest borówka Duke. Mówi się często o tym, że ta odmiana jest najcenniejszą i jedną z najbardziej pożądanych odmian tego owocu w Europie Zachodniej.
Jaka jest charakterystyka borówki amerykańskiej Duke?
Owoc, jakim jest borówka amerykańska duke cieszy się w Europie Zachodniej bardzo dużym uznaniem. Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na aspekty smakowe, jakie ta odmiana oferuje. Duke najczęściej oferuje winno-słodką paletę smakową. Owoce tej borówki posiadają zróżnicowaną wielkość, a ich miąższ posiada ciekawą zielonkawą barwą. Charakterystyka tego owocu pozwala nie tylko na bezpośrednie spożycie, lecz także na przetwórstwo. Borówkę Duke bez problemu można zamrozić, jednak mimo to zaleca się ją głównie do spożycia bezpośredniego.
Krzewy i warunki dla borówki amerykańskiej Duke
Każde gospodarstwo ogrodnicze może stosować nieco inne metody siania i zbierania borówki amerykańskiej Duke. Ogólnie rzecz biorąc, krzewy mogą wyrosnąć nawet do półtora metra wysokości. Są one okazałe i przybierają kulisty kształt. W przypadku borówki amerykańskiej Duke mróz nie stanowi aż tak dużego zagrożenia. Owoc ten jest w stanie wytrzymać temperatury do nawet -28 stopni Celsjusza. Wiąże się to poniekąd z tym, że zebraną borówkę można z powodzeniem zamrozić, nie martwiąc się o jej jakość. Pomimo wytrzymałości na mróz, krzewy zaleca się mimo wszystko sadzić w miejscu, które ma dobry dostęp do słońca. Należy również zadbać o to, aby kulisty krzew był dobrze chroniony przed wiatrami.
Borówka amerykańska Duke jest samopylna, co również warto wziąć pod uwagę. Rzeczą, o której również należy pamiętać jest fakt, że krzewy tej borówki wymagają podłoża o kwaśnym odczynie. Najlepiej w tej kwestii sprawdzi się torf.
Leave a Reply