Czy wchodząc do piekarni, nie zachwycamy się wydobywającym się z niej zapachem świeżo pieczonego chleba? Czy nie mamy ochoty natychmiast wziąć do rąk najbliższego bochenka, rozerwać chrupiącą skórkę i zjeść ze smakiem najlepiej jeszcze ciepłe pieczywo? Może z odrobiną masła i soli? Na pewno każdy z nas tak reaguje na zapach świeżego pieczywa. A wiecie, gdzie można je jeszcze poczuć?
Zapach świeżego pieczywa we własnym domu
Tak, dokładnie! Każdy z nas może własnymi rękoma przygotować taki pachnący bochenek i cieszyć się jego wspaniałym zapachem i pysznym smakiem. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne. W końcu podstawowy przepis na chleb jest banalnie prosty. Mąka, woda, drożdże, ewentualnie zakwas, trochę soli – i już! Po kilkudziesięciu minutach w piekarniku otrzymujemy fantastyczny, złocisty bochenek.
Oczywiście jest to kwestia praktyki, ale wiadomo nie od dziś, że praktyka czyni mistrza.
A co może nam pomóc w nauce wypieków? Przede wszystkim duże zapasy podstawowych składników – i tutaj polecane są mieszanki chlebowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie.
Po co kupować gotowe mieszanki?
Właśnie po to, by ułatwić sobie życie oraz żeby troszkę poeksperymentować ze smakami, mając jednak pod kontrolą konieczne proporcje oraz skład wyrabianego pieczywa. Bo czy nie każdy z nas chciałby spróbować, jak będzie w chlebie smakowała mąka z pestek dyni? A może mąka lniana?
Wbrew pozorom rodzajów mąki jest bardzo wiele, można ją nawet – przy odrobinie zdolności i kreatywności – przyrządzać samemu, ale już dobór odpowiedniego rodzaju do wypieku pieczywa nie jest taki łatwy. Trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji, które sprawią, że chleb będzie miękki i puszysty, a nie twardy jak kamień.
Dlatego tak, zdecydowanie warto kupować gotowe mieszanki – dają nam one możliwości wypróbowania różnych smaków i przepisów, ale jednocześnie zapewniają, że proces pieczenia przebiegnie zgodnie z planem i efekt naszej pracy będzie smaczny i zachęcający do podjęcia kolejnych prób.
Leave a Reply