Pożywne i pełnowartościowe śniadanie to podstawa zdrowej diety. Wiele osób nie wyobraża sobie porannego posiłku bez płatków śniadaniowych, które chętnie jedzą nie tylko dzieci, ale również dorośli. Płatki są nie tylko bardzo smaczne, ale można je również łatwo przygotować – porcję wystarczy zalać mlekiem, jogurtem naturalnym bądź dodać do porannej sałatki owocowej. Czy płatki śniadaniowe są zdrowe i odżywcze?
Fit śniadanie – jakie płatki śniadaniowe wybrać?
Fit płatki to nic innego jak pełnoziarniste i bardzo zdrowe płatki śniadaniowe typu fitness, bez dodatku cukru i pszenicy, szczególnie polecane osobom, które pragną cieszyć się witalnością i być w świetnej formie przez cały dzień. Płatki fit nie zawierają również dodatku soli, a ponadto wyróżniają się niską zawartością tłuszczów.
Co ważne, fit płatki oferowane głównie przez renomowanych producentów, często zawierają duże kawałki owoców liofilizowanych oraz suszonych takich jak:
- żurawina
- borówka
- wiśnia
- truskawka
- malina
- jagody goji.
Zdrowe śniadanie – wyłącznie naturalne składniki
W poszukiwaniu smacznych i zdrowych płatków śniadaniowych warto zwrócić uwagę m.in. na etykiety znajdujące się na opakowaniach. Najlepsze produkty to takie, których składniki są w 100% pochodzenia naturalnego, a więc pozbawione sztucznych dodatków, substancji konserwujących, emulgatorów oraz substancji spulchniających i wzmacniaczy smaku.
Zdecydowanie najlepsze są fit płatki z opiekanych, smacznych i pełnoziarnistych płatków jęczmiennych oraz ryżowych – bez dodatku pszenicy (dostępne np. na stronie https://www.sante.pl/kategoria-produktow/produkty-sniadaniowe/). Pełne ziarno jest niezwykle ważne w odpowiednio zbilansowanej diecie dorosłego człowieka, ponieważ dostarcza organizmowi zestawu cennych składników odżywczych, których nie posiadają zboża oczyszczone.
Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Płatki śniadaniowe to świetny pomysł na szybki, smaczny i zdrowy posiłek o poranku. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, zdrowe płatki fit są źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor czy cynk. Fosfor – przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Oczywiście należy pamiętać o prawidłowo zbilansowanej diecie, zdrowym stylu życia i regularnym spożywaniu minimum 60 g płatków Fit.
Cukier w płatkach śniadaniowych?
Wysokiej klasy płatki śniadaniowe FIT nie są słodzone cukrem czy innymi słodzikami, lecz naturalnymi sokami owocowymi, dzięki czemu są nie tylko słodkie, ale także bardzo zdrowe. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dużym kawałkom liofilizowanych i suszonych owoców, które zachowują cenne składniki odżywcze, świeżość, wspaniały smak i bogaty aromat.
Artykuł sponsorowany
Leave a Reply