Polacy kochają mięso. Na naszych stołach często lądują kiełbasy, drób czy wołowina. Jak się okazuje, coraz chętnie wybieramy domowe wędliny wędliniarskie, zamiast pakowanych produktów dostępnych w supermarketach. Dlaczego warto na nie postawić?
Własne wyroby wędliniarskie są pyszne
Powodem, dla którego wyroby tradycyjne smakują lepiej niż te kupowane w sklepie, jest przede wszystkim to, że zawierają więcej mięsa. W przypadku produktów pochodzących z supermarketu liczba dodatków i wypełniaczy w nich stosowanych jest bardzo wysoka, co obniża walory smakowe.
Zdrowsze niż pakowane wędliny
Dodatki, które często trafiają do kiełbas i innych wyrobów to zazwyczaj syrop kukurydziany i inne cukry, sól, woda, tłuszcz i wzmacniacze smaku. Najbardziej szkodliwym składnikiem na tej liście są jednak wzmacniacze smaku, ponieważ są one szkodliwe nie tylko dla ludzi, ale mogą być także szkodliwe dla środowiska – wyjaśnia pracownik firmy oferującej mięso z cielęciny w Słupsku. Syrop kukurydziany może być także powiązany ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, chorób serca i próchnicy zębów. Ma on wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu następuje duży skok poziomu cukru we krwi.
Jak łatwo się domyślić, składników tych próżno szukać w domowych wyrobach. Między innymi, dlatego są dużo zdrowsze.
Powstają z naturalnych składników
Być może myślisz, że jedynym powodem, dla którego warto kupować wędliny, jest ich smak, ale jest jeszcze jeden powód: Ci, którzy wytwarzają je w domowych warunkach, używają naturalnych składników wysokiej jakości.
Ich produkcją najczęściej zajmują się pasjonaci, którzy ogromną uwagę przykładają do wyboru odpowiednich składników. Mowa tutaj nie tylko o samym mięsie, ale również przyprawach, ziołach czy używanych dodatkach, które mają duży wpływ na smak. Taka żywność jest przygotowywana z troską o ludzi, którzy będą ją spożywać – zarówno pod względem smaku, jak i jakości samego wyrobu.
Leave a Reply