Jeśli nie masz pojęcia, co zrobić dzisiaj na obiad, polecam ci kurczaka po chińsku. Ta prosta do wykonania potrawa nie wymaga długiego stania przy kuchni, całe jej zrobienie nie zajmie ci wiele czasu, a sam przepis nie jest zbyt skomplikowany. Spokojnie mogą się zabrać do przygotowania takiego obiadu osoby, które na gotowaniu nie wiele się znają. Całe gotowanie jest więc bardzo proste. Większość składników okaże się, że masz pod ręką. Wykonanie kurczaka po chińsku niewiele kosztuje.
Wszystkie potrzebne do wykonania przepisu produkty znajdziesz z resztą bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Dlaczego kurczak po chińsku to danie idealne, które możesz podać zarówno członkom swojej rodziny jak i gościom? Przede wszystkim mieszanka ryżu, kurczaka usmażonego w małej ilości tłuszczu, czy w końcu solidnej porcji warzyw sprawia, że posiłek ten jest zdrowy i smaczny. Pomysł na takie danie wspaniale zastąpi tego tradycyjnego schabowego. Ta potrawa z białym ryżem i kurczakiem w roli głównej od lat króluje również i na polskich stołach. Dlaczego nie mógłbyś spróbować zrobić jej i ty? Na pewno ją polubisz, a twoja cała rodzina razem z zaproszonymi gośćmi wpadnie w zachwyt.
Jak zrobić krok po kroku kurczaka po chińsku? Ściągniete ze strony dietetyk.edu.pl
Składniki, które trzeba przygotować, żeby wykonać danie (na 3 porcje)
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- połówka czerwonej papryki
- pół marchewki
- pół pora
- 100 g cukinii albo 100 g brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 3 cm kawałka imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 150 g białego ryżu
Składniki na sos
- 3 łyżki octu ryżowego albo sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka cukru, na przykład trzcinowego
Wykonanie
1. Najpierw nastaw wodę w garnku na gazie na ryż. Dalej wypłucz filet pod bieżącą wodą. Pokrój mięso na 1,5 cm kawałki. Przypraw go solą oraz pieprzem. Obtocz mięso w mące ziemniaczanej z dwóch stron.
2. Paprykę oraz marchewkę pokrój w cienkie słupki. Pora posiekaj, a cukinie poszatkuj w słupki albo półplasterki. Przekrój wzdłuż papryczkę chili, wyjmij z niej pestki oraz posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce, z kolei czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. Zajmij się teraz przygotowaniem sosu. Połącz ze sobą wszystkie składniki na sos w jednym małym naczyniu (może ci posłużyć do tego zwykła miska). Zarumień ziarna sezamu na suchej patelni. Podpraż je chwilę aż przybiorą lekko brązową barwę.
4. Podgrzej patelnię, na którą wlejesz łyżkę oleju. Po dodaniu tłuszczu, wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, w tym paprykę, marchewkę, cukinię, papryczkę chili, imbir oraz czosnek. Podkręć ogień i podsmaż wszystko przez 4 minuty. Po tym czasie wyłóż tak przyrządzone warzywa na oddzielny talerz.
5. Na patelni rozgrzej ponownie olej (1 łyżka), dodaj zamarynowane kawałki kurczaka. Smaż wszystko minimum 3 minuty, cały czas mieszając.
6. Na patelnię z usmażonym kurczakiem ponownie wrzuć wszystkie warzywa. Dalej wlej sos. Gotuj wszystko przez 2 minuty, do momentu, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając.
7. Skrop wszystko olejem sezamowym. Całe, gotowe danie zdejmij z ognia i posyp uprażonymi ziarenkami sezamu.
Dlaczego warto przyrządzić to danie?
Po pierwsze kurczak podany w takiej wersji jest uniwersalnym daniem. Każdy, o ile twoi przyjaciele albo rodzina nie są akurat na diecie wegetariańskiej, lubi kurczaka oraz ryż. A danie podane w taki sposób razem z warzywami, w tym cukinią, papryką i marchewką urozmaici tradycyjnego schabowego z ziemniakami i surówką. To nieco inne danie, można powiedzieć nawet, że dietetyczne. Mięso nie wymaga smażenia na głębokim oleju, który jest bardzo kaloryczny. Nie panierujesz go i nie przyprawiasz w niezdrowy sposób. Kuchnia chińska, w ogóle słynie z lekkich potraw, w roli głównej z ryżem. Z tego względu warto od czasu do czasu zastąpić kotleta czymś innym. Twoi goście będą zachwyceni, kiedy zaprosisz ich na obiad, do siebie do domu i przygotujesz taką potrawę. Na pewno wezmą od ciebie przepis, a cała rodzina nie raz nie dwa będzie chciała, żebyś przyrządziła to danie. Kurczak po chińsku jest na pewno lekkostrawny, zdrowy, niskokaloryczny, pożywny, przede wszystkim jednak smaczny. To istna bomba witaminowa. Sam ryż jest polecany przez wszystkich dietetyków, jako wspaniały zdrowszy zamiennik ziemniaków. Z kolei mięso smażone jest w małej ilości oleju, a dodanie do tego wszystkiego tak dużej ilości warzyw, które dodatkowo mają w sobie cenny błonnik odpowiadający za szybkie uczucie sytości, spowoduje, że posiłek ten będzie w pełni zdrowy i dostarczy ci wszystkich potrzebnych składników odżywczych, w tym białka (mięso), ryż i warzywa (zdrowe węglowodany), tłuszcze roślinne (te zdrowe tłuszcze, które zalecają specjaliści od zdrowego odżywiania się). Do tego bardzo szybko wykonuje się taką potrawę, a przygotowanie jej jest dziecinnie proste. Wszyscy na pewno ją polubią.
Leave a Reply