Czy dieta w sporcie jest ważna i dlaczego?Czy istnieje zależność między sportem a dietą? Jeśli jakaś osoba uprawia amatorsko aktywność fizyczną, aby poprawić kondycję bez prób zmiany wagi czy wyrzeźbienia sylwetki, wówczas nie ma potrzeby wprowadzeniu zmian w odżywaniu. Jeśli jednak trening jest intensywny, wtedy należy przyjrzeć się jadłospisowi i sprawdzić, czy zaspokaja on zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Dieta podczas uprawiania sportu jest naprawdę ważna.Wiedzą o tym nawet największe gwiazdy sportu i legalni bukmacherzy w polsce. Wszyscy, którzy obracają się w tej dziedzinie życia, dużą rolę skupiają na diecie.
Samo zintensyfikowanie wysiłku w połączeniu z ograniczeniem liczby kalorii doprowadzi do spowolnienia przemiany materii, dlatego należy zadbać o odpowiednią ilość oraz jakość pożywienia. Odpowiednie odżywianie jest ważne dla trenujących, ponieważ dostarcza paliwa potrzebnego do wysiłku, przyspiesza regenerację mięśni, zapobiega urazom, a także uzupełnia straty w organizmie spowodowane uprawnianiem sportu.Dieta powinna być dopasowana do wieku, płci osoby ćwiczącej oraz rodzaju podejmowanego wysiłku. W przypadku problemów z ułożeniem odpowiedniego jadłospisu może pomóc dietetyk.
Składniki w diecie. Co jest ważne i jak je dzielimy?
Węglowodany
Podstawą diety sportowca powinny być węglowodany złożone, które są magazynowane w organizmie w postaci glikogenu i uwalniane w momencie wysiłku. Stanowią zatem paliwo niezbędne do uprawiania sportu. W przypadku codziennych, godzinnych nisko i średnio-intensywnych treningów zapotrzebowanie na węglowodany wynosi 3-7 g na kilogram masy ciała. Ich ilość będzie rosła wraz z długością czasu ćwiczeń oraz ich intensywnością.
Węglowodany należy zażywać również po zakończeniu treningu, aby umożliwić regenerację powysiłkową. W tej grupie mieszczą się kasze, ryż brązowy, makaron, pieczywo razowe, płatki owsiane oraz owoce.
Białko
Równie ważne dla sportowca jest białko, ponieważ stanowi budulec mięśni. W trakcie treningów następuje rozpad tkanki mięśniowej, dlatego konieczne jest dostarczenie tego składnika w celu uruchomienia syntezy nowych komórek. Zapotrzebowanie na białko wynosi 1,2 – 2 g na kilogram masy ciała. Dostarczenie tego składnika powoduje regenerację po wysiłku i przyrost masy mięśniowej.Wartościowe białko znajdziemy w mięsie, rybach, jajkach oraz nabiale.
Tłuszcze
Tłuszcze powinny pokrywać maksymalnie 30% zapotrzebowania energetycznego w całym jadłospisie. Warto stosować zdrowe oleje roślinne i dodawać je do sałatek. Smażenie potraw jest niekorzystne, ponieważ mocno obciąża układ pokarmowy i przedłuża czas trawienia pokarmów. Zdrowy tłuszcz lepiej dodawać do potraw gotowanych lub duszonych oraz smarować nimi kanapki.
Nawodnienie
Dla sportowca kluczowe jest dobre nawodnienie, ponieważ podczas treningu traci wodę oraz elektrolity. Nie zawsze trzeba stosować napoje izotoniczne, jest to zależne od rodzaju i intensywności wysiłku. Zwykła woda najskuteczniej gasi pragnienie, jeśli jednak trenujemy ponad godzinę, można uzupełniać płyny odpowiednimi napojami przeznaczonymi dla sportowców.
Dieta jest bardzo ważna, jeśli uprawiamy sport. Bez zbilansowanego jadłospisu nie będziemy w stanie zabezpieczyć zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały ani osiągnąć zadowalających rezultatów w sporcie.
Podstawą diety sportowca powinny być owoce, warzywa, produkty zbożowe, ziemniaki, chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał, oleje roślinne oraz orzechy.
źródło: bukmachery.pl
Leave a Reply